“DE KNOOP” Hechtingsstoornissen/Geen-Bodem-Syndroom

Onderwerp: Persbericht  Thema-avond Hechtingsstoornissen/geen-bodem-syndroom            
Thema:  Het zal je kind maar wezen…..

“Omgaan met GBS kinderen en jongeren”

Aan de redactie,

LANDELIJKEBIJEENKOMST TE ZWOLLE

Bijgaand zenden wij u onze folder en een persbericht over de Landelijke thema-avond, die wordt gehouden in het Deltion College te Zwolle.

Wij zijn opgericht in april 1999.

‘De Knoop' heeft onder meer drie soortgelijke thema-avonden georganiseerd  twee  landelijke in Zwolle en een provinciale in Hengelo-O en een in Doetinchem (Gelderland, waaraan ca. 350 belangstellenden deel hebben genomen; één derde was betrokken ouder, tweederde hulpverlener uit de reguliere, ambulante en residentiële jeugdzorg.

Er blijkt een grote informatie-, diagnostiek-, hulpverlenings- en behandelingsverlegenheid te bestaan in Nederland, terwijl er maar een handjevol specialisten daadwerkelijk antwoord heeft op deze zeer complexe problematiek.

Het is in dit verband een teken aan de wand dat van de minimaal 25 telefoontjes per week met dringende hulpvragen van of voor vaak danig ontwrichte gezinnen (verspreid over geheel Nederland) wij er in onze bestaanstijd misschien slechts 5 gericht hebben kunnen doorverwijzen- die hadden dan het geluk toevallig dicht bij die enkele specialisten te wonen…..

De nood is dus hoog, terwijl de verwachting is dat de hulpvraag de komende tijd alleen maar zal toenemen.

Je kunt zeggen dat zowel de gezinnen als de kinderen  nu nog "levenslang" hebben.

Oudervereniging  'de Knoop', te samen met een groep adviseurs inmiddels begonnen een strategie te ontwikkelen om het grote gebrek aan adequate hulp voor kind en ouders te verbeteren. Onderdeel van dit traject is de nu aangekondigde  landelijke avond in Zwolle, waaraan een zo breed mogelijk samengesteld forum gaat deelnemen. 

Om te kunnen weten, wat deze problematiek allemaal voor consequenties heeft voor kind en gezin, maar evengoed voor hulpverleners, instellingen, onderwijs en beleidsmakers, doen wij een beroep op de pers, hier diepgaander aandacht aan te gaan besteden.

Daarom nodigen wij u uit niet slechts een berichtje te melden in de categorie: agenda, activiteiten in de regio, etc, maar contact met ons op te nemen voor bijvoorbeeld een interview, voorafgaand aan de avond van 15 mei, gevolgd door verslaglegging van deze avond zelf; en tenslotte zou een documentaire in de komende tijd wellicht ook interessant kunnen  zijn.

 Met dank voor uw aandacht,

Deltion College en 'De Knoop',

 P.s.: In de folder treft u onder meer in het kort de tien punten aan die  kenmerkend zijn voor hechtingsproblematiek, c.q. geen- bodem- syndroom.

Voor de landelijke bijeenkomst te Zwolle

Forum leden:

De Ambelt te Zwolle

Manueel/fisio en KISS-syndroom

Consultatiebureau Ouder en Kindzorg, ICARE

Consultatiebureau Ouder en Kindzorg, ICARE

Holding en bonding therapie

Inleidster van de avond

“De Knoop”

Landelijk Persbericht                                      

Hechtingsstoornissen / Geen – Bodem - Syndroom

De Algemene Landelijke oudervereniging 'De Knoop' en het  Deltion College Unit Gezondheidszorg Dienstverlening en Welzijn organiseren samen een  landelijke thema-bijeenkomst over hechtingsstoornissen/geen-bodem-syndroom op dinsdag 15 mei  2001.

Spreekster:

Mw. Geertje van Egmond, ouder van een adoptie dochter en schrijfster van de boeken: “Bodemloos bestaan” en Verbinding verbroken”.

Thema: Het zal je kind maar wezen….

            “Omgaan met GBS kinderen en jongeren”

Deze avond zal er ook een forum aanwezig zijn om samen  met Mw. Geertje van Egmond uw vragen te beantwoorden.

De themabijeenkomst begint om 19.30 uur (zaal open 19.00 uur) en wordt gehouden in het Deltion College, Unit gezondheidszorg, Dienstverlening en Welzijn aan de Nijverheidstraat 1 te Zwolle. Deze avond zal er ook een boeken- en brochure tafel aanwezig zijn. Informatie en aanmelding tot 14 mei a.s. tel:0546-579926/fax:579925/email; rita.hendriks-wouda@hetnet.nl. (secretariaat 'De Knoop') bijdrage voor de leden van “De Knoop” en op vertoon van hun lidmaatschap fl 5,00 en voor belangstellenden fl 10,00.

Hechtingsproblematiek

Het geen - bodem - syndroom (GBS) is nog geen officiële term (men vindt het dus niet terug in de handboeken), maar veel ouders van problee kinderen en gelukkig ook steeds meer hulpverleners herkennen GBS met de bijbehorende gedragskenmerken in de dagelijkse omgang met deze kinderen. De term is afkomstig uit het boek 'Bodemloos bestaan, problemen met adoptiekinderen' van Geertje van Egmond (1987, Ambo, Baarn, ISBN 90-263-0833-7).

¨      Herkennen:

Veel ouders van (ook niet – geadopteerde) probleemkinderen zullen een aantal van deze kenmerken onmiddellijk herkennen. Vaak zijn deze (gedrags) stoornissen terug te voeren op het feit dat een kind niet of onvoldoende in staat is geweest een gezonde wederkerige hechting aan te gaan met de moeder, vader en /of verzorgende. Vroeger werd het tekort voornamelijk toegeschreven aan diepe affectieve / pedagogische verwaarlozing in de eerste periode van het kinderleven. Tegenwoordig weten we echter dat de kenmerkende verschijnselen niet alleen voorkomen bij pleeg-, stief-, adoptief kinderen, maar ook bij biologisch eigen kinderen, die heel gewenst waren en niet door hun ouders zijn verwaarloosd.

¨      Oorzaak:

De oorzaak is dus niet meer eenduidig, met als gevolg dat ook de diagnose moeilijker te stellen is. Tegenwoordig wordt er rekening mee gehouden dat er wellicht ook  genetische en / of medische oorzaken ten grondslag kunnen liggen aan hechtingsstoornissen. Misschien was de bevalling gecompliceerd en had het kind tijdelijk zuurstoftekort. Soms hebben kinderen vanaf hun geboorte problemen die niet verklaard kunnen worden. Uit de medische wereld kennen we inmiddels het verschijnsel ‘strek – baby’ (de zuigeling is abnormaal gespannen en

lichamelijk contact is vrijwel niet mogelijk) en ‘huil – baby’ ( het kind huilt abnormaal veel zonder dat daarvoor een directe oorzaak kan worden gevonden).

¨      Diagnose:

Mede door het specifieke gedrag van het kind (schijnaanpassing buiten het gezin, overlevingsgedrag) wordt de ernst van de problematiek vaak niet of onvoldoende herkend Het gaat hier om een ingrijpende ontwikkelingsstoornis die niet nader kan worden getypeerd.

Vaak zien ouders er tegen op om bij een hulpverleningsinstantie zoals de RIAGG aan de bel te trekken, omdat zij in hun naaste (familie) omgeving ook geen of weinig begrip ondervinden. Het wordt dan dubbel zo moeilijk om met de problemen bij ‘een vreemde’ aan te komen. Soms lijken professionele hulpverleners ‘niets bijzonders te kunnen vinden’ en voelen ouders zich in de kou staan.

Praktijk:

De praktijk wijst uit dat het helaas voor ouders / verzorgers vaak een langdurige en moeilijke weg is om de juiste diagnose gesteld te krijgen, terwijl het gezin steeds meer geïsoleerd raakt of moeten we zeggen 'in de knoop'?

Hulp:

Wordt echter wel (tijdig) de juiste diagnose gesteld, dan zijn daarmee de problemen nog niet opgelost:

Wie helpt het kind verder, bestaat er een therapie, moet het kind uit huis geplaatst worden, zullen de problemen altijd zo ernstig blijven, of is er kans op verbetering?

Bij al deze vragen wil 'De Knoop' u tot steun zijn. Naast het lotgenoten contact werkt 'De Knoop' tevens samen met een team van specialisten, dat zich ten doel gesteld heeft onderzoek te doen, standpunten en methodes (verder) aan te sturen, en te ontwikkelen en uit te dragen.