Bij de vaststelling dat de meeste bestaande websites van huisartsen op de meest onmogelijke internet-adressen te vinden zijn bleek het voornaamste probleem steeds het ingewikkelde adres, alsof je een telefoonnummer moet zoeken zonder telefoonboek te mogen raadplegen.

www.huisarts.be heeft de bedoeling te zorgen voor dit telefoonboek, namelijk een vlotte manier ter beschikking stellen om te surfen naar de gezochte website.

www.huisarts.be heeft de bedoeling om voor iedere wachtdienstregio van gans het vlaamse landsgedeelte de link te leggen naar de website waar de wacht-gegevens te bekijken zijn.

Veel huisartsenwachtdiensten werken heden reeds met een centraal nummer voor hun wachtdienst. Sommige wachtdienstregio's wensen enkel het centraal nummer van de huisartsenwachtdienst te publiceren. Daar kunnen allerlei motieven voor bestaan, zoals veiligheidsredenen, praktische redenen, de mogelijkheid bij problemen in allerlaatste instantie de wachtdienst nog te kunnen doorsturen naar een collega die de permanentie kan waarnemen.

Andere huisartsenwachtdiensten opteren voor het publiceren van de lijst op het internet. Hierbij zijn meerdere mogelijkheden.

Ofwel verkiest de kring om de website van zijn huisartsenwachtdienst te plaatsen bij een eigen provider. In dat geval wenst www.huisarts.be de link te kunnen plaatsen, alsook het centraal nummer van de wachtdienst te kunnen vermelden.

Ofwel opteert de kring om de lijst van de huisartsenwachtdienst te plaatsen bij de provider van www.huisarts.be. In dat geval kan de kring beschikken over een website-adres zoals www.huisarts.be/lokeren.

Gezien het een Vlaams initiatief is - de huisartsen in Wallonie fungeren onder de naam generalistes, zodat huisarts.be niet zinvol is voor onze waalse tegenvoeters - is het de bedoeling dat elke kring actief deelneemt in de vzw huisarts.be.

Naast het publiceren van de huisartsenwachtdiensten op het internet, ligt het ook in de bedoeling van de initiatiefnemers van huisarts.be informatie aan te bieden zowel aan het publiek als aan de artsen zelf.

De initiatiefnemers hebben op geen enkel ogenblik het monopolie beoogd van huisarts.be, maar wensen enkel aan de kar te duwen, omdat zij de overtuiging hebben dat de huisarts niet afwezig mag blijven op het internet.

www.huisarts.be, die voorlopig in een inzamelingsfase vertoeft van de lijsten van de diverse huisartsenwachtdiensten, zal, met de steun van informatici, een databank-systeem ontwikkelen waarbij voor elke huisartsenregio 1 huisarts verantwoordelijk zal worden voor het inbrengen van de gegevens van zijn huisartsenkring, zonder tussenkomst van het secretariaat. De programmatie van dit databank-systeem is volop bezig, en zou operationeel moeten zijn ten laatste in de loop van januari 2000.

Volgens de planning zal ook een systeem ontwikkeld worden waarbij ook voor doven en hardhorigen de mogelijkheid bestaat om via www.huisarts.be de huisarts met wachtdienst te laten oproepen via een dispatching-center. Zelfs voor blinden wordt de mogelijkheid onderzocht om van onze diensten gebruik te maken.

Mensen die denken een aktieve inbreng te kunnen hebben in de werking van huisarts.be zijn steeds welkom in de vzw huisarts.be. Dit kan door in de raad van beheer te zetelen als actieve stuwende kracht van het initiatief, of door het verzorgen van internetpublicaties, met artikelen ofwel voor de man in de straat, ofwel specifiek voor artsen (die dan met paswoord afgeschermd worden). Ook andere hier niet uitgesproken mogelijkheden kunnen.

Voorlopig worden de wachtdienstlijsten nog manueel door het secretariaat ingebracht, bij voorkeur op basis van de lijst die de wachtdienstverantwoordelijke van elke kring voorbereidt onder vorm van een tabel in het formaat van WORD, Wordperfect, of beter nog, HTML. Deze tabel dient als attache met een email te worden meegeleverd aan secr@huisarts.be. Een alternatief is het aanbieden van de wachtdienstlijst op het invulformulier dat op de pagina van het web-secretariaat te vinden is.

De concrete gegevens die wij voor het plaatsen van de linken naar uw website zeker nodig hebben is :

1. de preciese omschrijving van uw wachtgebied (stad/gemeente/deelgemeenten) met de verschillende postnummers
2. de naam van de verantwoordelijke huisarts (secretaris), met adres, telefoon, fax, email-adres
3. het centraal nummer van de wachtdienst, indien in gebruik
4. De ogenblikken waarop de huisartsenwachtdienst functioneert (vb weekend van zaterdag 8u tot maandag 8u, feestdagen vooravond 19u tot 's anderendaags 8u)
5. het internet-adres van uw website
6. indien het websecretariaat de lijst moet intypen, de lijst van de huisartsen van wacht, met adres en telefoon

Het Web-secretariaat